Kotieläinpihan ensimmäinen vuosi

02.01.2020

Ensimmäinen kokonainen vuosi yrittäjänä on ollut antoisa, työntäyteinen, opettavainen, välillä haastavakin. Seuraavassa kerron vähän siitä, mitä kaikkea on kotieläinpihan kulisseissa tehty ja mitä on yrittäjän päässä liikkunut.

Varoitus herkimmille lukijoille: Teksti sisältää yrittäjän henkilökohtaista avautumista!

Juttutuokio aasien metsäaitauksessa
Juttutuokio aasien metsäaitauksessa

Uusi alku - tuleeko tästä koskaan valmista?

Vuosi sitten olin tilanteessa, jossa olin irtisanoutunut vakituisesta palkkatyöstä, perustanut yrityksen, ostanut Isolahden vanhan Myllytilan ja suorittanut melkein loppuun maatalousalan ammatillisen perustutkinnon. Kaikki tämä oli vaatinut paljon opiskelua, ajatustyötä, laskelmia, uskalluksen etsimistä ja lukemattomia keskusteluja niin asiantuntijoiden kuin omien läheisten kanssa. Olin kuitenkin lähes hurmiossa uudesta alusta!

Työkaverit toimistosta ostivat läksiäislahjan
Työkaverit toimistosta ostivat läksiäislahjan

Tiesin, että uuteen alkuun ei työ loppuisi ja sen on vuosi 2019 osoittanut 110 % todeksi. Yrityksen perustamistoimien jälkeen seuraava iso rutistus oli saada kaikki tilat kuntoon, luvat haettua sekä eläimet ja niiden rehut ja tarvikkeet hankittua ennen kotieläinpihan avaamista asiakkaille. Tuona aikana ajoittain iski pieni epätoivo, että tuleeko hommasta koskaan valmista. Takaraivossa kyti myös pelkoja, kuten "Entä jos kukaan ei tule?", "Mitä jos tuleekin eivätkä yhtään tykkää?" ja "Mitä kylälläkin ajatellaan kun tänne vaan tulen ja kotieläinpihan pystytän?".

Nuo pelot osoittautuivat aivan turhiksi: Asiakkaita on riittänyt ja palaute on 99,9 % ollut positiivista. Naapurustossa asuu ihan huipputyyppejä ja Isolahden kylällä on otettu minut ja kotieläinpiha ilolla vastaan. Neuvoja on saanut aina kun on kysynyt. Onpa lähialueelta monella jo kausikorttikin kotieläinpihalle!

Valmista ei tosin taida vielä olla, eikä ehkä koskaan tulekaan. Mutta niinhän sen pitääkin olla, jatkuva pieni kehittäminen ja kehittyminen pitää minun ja myös teidän mielenkiintonne yllä, eikö totta? Teiltä asiakkailta olenkin saanut monia kullanarvoisia kehitysehdotuksia ja toiveita, kiitos niistä kaikista. Ihan kaikkea ei aina pystytä toteuttamaan, mutta jokaisen toteutusmahdollisuuksia pohditaan varmasti. Eli tänäkin vuonna toiveita saa kernaasti esittää. Olisiko sinulla mielessä jotain juuri nyt?

Puuhaa riittää

Päivittäisten töiden lisäksi vuoteen on mahtunut esimerkiksi luontopolun tekemistä, historiallisen myllyn kunnostusta, kavion hoitoa ja aasin koulutusta, lampaiden kerintää, villan käsittelyä (tästä muuten kirjoittelen enemmän myöhemmin), polttopuiden tekoa puun kaadosta lähtien, hiekkalaatikon tekemistä, kerppujen sidontaa, mehiläisten hoidon ja hunajan käsittelyn opettelua ja toteuttamista, paljon paljon lukemista kaikista mahdollisista eläimiin liittyvistä aiheista, Green Care -perusteet opintokokonaisuuden suorittaminen (tästäkin lisää myöhemmin), ulkoaitausten tekoa, rehujen oston selvittelyä ja paalien kuljettamista läheltä ja kauempaa, tuote-etikettien suunnittelua ja pihan kunnostusta.

Kanien ulkoaitaus vielä suunnitteluasteella
Kanien ulkoaitaus vielä suunnitteluasteella
Verkko kaivetaan maan sisään, etteivät kanit karkaa kaivamalla
Verkko kaivetaan maan sisään, etteivät kanit karkaa kaivamalla

Melko monipuolista! Itse koen tämän aivan täydellisenä yhdistelmänä ajatustyötä ja fyysistä työtä. Kun vielä työt voi itse suunnitella ja aikatauluttaa, mikäs sen mukavampaa.

Tästä kaikesta en olisi mitenkään selvinnyt yksin vaikka olisin yötkin käyttänyt työntekoon, se on aivan selvää. Rakas puolisoni onkin ollut paitsi henkinen tuki, myös korvaamaton apu käytännön töissä. Lisäksi perheen arjen pyörittäminen on jäänyt ajoittain melkein hävettävän paljon hänen vastuulleen. Myös muut läheiseni ovat olleet kullanarvoisia, kun olen tarvinnut apua ideointiin, siivoukseen, lumenluontiin, eläintenhoitoon tai vaikkapa ammattimaisempaa valokuvaajaa hyvine välineineen ja kuvankäsittelytaitoineen. Toivottavasti olen muistanut kiittää heitä kaikkia... Otanpa asiakseni tehdä sen useammin tänä vuonna!

Mehiläisten hoitoon lähdössä
Mehiläisten hoitoon lähdössä

Pelkkää auvoa vain?

Nyt joku varmasti ajattelee, että tuo ei kyllä pidä paikkaansa tai ei ainakaan ole koko totuus, täytyyhän tuossa hommassa olla jotain huonojakin puolia. Totta kai vuoteen mahtui myös vähemmän hohdokkaita hetkiä, ja uskaltaudun nyt hieman avaamaan teille niitäkin. (Joku saattaisi nyt neuvoa, että älä hyvä yrittäjä niitä mene kirjoittamaan. Mutta kirjoitan nyt kuitenkin, koska luotan asiakkaideni kykyyn ymmärtää, että elämää tämä on eikä satua. Ja myös sen vuoksi, että teen tätä työtä toki parhaan ammattitaitoni mukaan, mutta myös täysillä ja avoimesti omalla persoonallani piiloutumatta korulauseiden tai kliinisen markkinointikielen taakse.)

Isoin ponnistus on tässä uudessa työssä ollut reistaileva terveys. Sitkeä käsivaiva on uudelleen/edelleen haitannut työntekoa ja nukkumista. Tämä näkyy ajoittain varjoina niin silmien alla kuin mielen päällä. Olen kuitenkin päättänyt olla antamatta sille periksi. Koko ajan on pyrittävä löytämään uusia keinoja pitää yllä terveyttään ja kehitettävä ergonomisempia ja vähemmän kuormittavia työtapoja. Torkkupeittoja voi esimerkiksi virkata niin, että pitää koukkua paikallaan ja pyörittää lankaa vasemmalla kädellä koukulle ja vesiämpäriä voi kantaa kyynärtaipeessa. Hätä keinot keksii!

Kultakaivos tämä yritys ei ole, mitä en toki odottanutkaan. Pelkkä kustannusten kattaminen vaatii valtavan työmäärän, puhumattakaan elannon hankkimisesta. Tätä taustaa vasten olen joskus salaa ihan vähän mieleni pahoittanut, kun muutaman kerran on asiakas kysynyt hyvin närkästyneenä maagisen kysymyksen "Maksaako tämä muka jotain?". Tiedostan, että palveluni ei ole kaikkia varten ja on ihmisiä, jotka eivät halua rahojaan kotieläinpihavierailuun käyttää. Tietenkin näin on ja se on aivan luonnollista, kenenkään ei ole pakko. En ole vielä tavannut elämässäni kovin montaa ihmistä, joka haluaisi omalla taloudellisella riskillään tehdä töitä noin 363 päivää vuodessa haluamatta siitä palkkaa. Ajatus on hieman omituinen ja siksi aina välillä mietityttää, että pitäisikö juuri minun jonkun mielestä tehdä niin. Osaatko sinä sanoa, mikä tällaisen ajatuskulun taustalla voisi olla? Onneksi tällaiseen törmää kuitenkin todella harvoin. Uuden vuoden kunniaksi taidan jatkossa sivuuttaa nämä ajatukset täysin.

Eläimet sitovat minut (ja perheeni) todella tiiviisti näihin ympyröihin. Mutta sehän kaikkien eläinten kanssa sama, riippumatta siitä ovatko ne lemmikkejä, tuotantoeläimiä vai kotieläinpihan työkavereita. Tämän voisi halutessaan ajatella jollain tavalla negatiivisena asiana, mutta eläimet antavat moninkertaisesti takaisin sen, minkä ajassa ja vaivassa vaativat, joten en osaa pitää tätä minään haittapuolena. 

Aina ehtii rapsuttaa
Aina ehtii rapsuttaa

Vuodesta 2019 uuteen vuoteen 2020

Eläimet, maaseutuympäristö, luonto ja fyysinen työnteko ovat työssäni valtava voimavara. Iso osa työn palkitsevuudesta tulee myös teiltä asiakkailta. Koska teille tätä palvelua on rakennettu, pidetään yllä ja kehitetään, mikään ei ole parempi merkki onnistumisesta kuin tyytyväinen asiakas.

Monet teistä palaavat aina uudelleen. Lähes jokainen teistä on hymyssä suin lähtiessään. Se, jos mikä kannustaa yrittämään vielä paremmin tänä vuonna! Olen monille sanonut, että minulla on maailman iloisimmat ja ystävällisimmät asiakkaat. Enkä ole kyllä yhtään joutunut edes liioittelemaan. Jonkun kerran olen illalla ollut suorastaan tippa linssissä liikutuksesta, kun mietin miten asiakas lähtiessään sanoi, että Vanhalle Myllylle on aina niin mukava tulla kun eläimet ovat hyvin hoidettuja, ympäristö siisti ja rauhoittava ja palvelu ystävällistä. Teen tätä työtä koko sydämestäni ja ehkä se tosiaan näkyy myös lopputuloksessa.

Minä henkilökohtaisesti kiitän koko kotieläinpihan väen puolesta lämpimästi kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyötahojamme vuodesta 2019 ja toivotan hyvää alkanutta vuotta 2020! Toivottavasti uusi vuosi tuo teille kaikille mukanaan iloa ja onnistumisen hetkiä sekä uskallusta kulkea niitä kohti.

Odotamme innolla tuttujen ja uusienkin asiakkaiden tapaamista!

terkuin Katri

Rakas Iina-aasi
Rakas Iina-aasi