Päiväni kanana - kurkistus kanojen arkeen

19.05.2020

KUK-KO-KIE-KUUUU! Ossin tomerasta aamuherätyksestä alkaa kanojen päivä. Mutta mitä kaikkea päivän aikana touhutaan? Kuka munii ensimmäisenä ja kuka nukkuu yönsä eri orrella? Miten rankka on kukon osa? Nyt pääset päiväksi mukaan Myllyn kanojen elämään! Tähän blogiin olen laittanut pari videotakin, niistä näkee näiden veikeiden kavereiden touhuja niin paljon paremmin kuin kuvista.

Ossin kiekaisu
Ossin kiekaisu

Aamuhommia ja Ossin kukkoilua

Aamun sarastaessa kanat alkavat laskeutua orrelta alas. Ensimmäisenä toki alas laskeutuu Ossi-kukko varmistaakseen, että rouvien on turvallista tulla. Ossilla on myös viriilinä kukkona hieman paineita kertynyt yön aikana, joten joku rouvista joutuu heti poljettavaksi. Tämä aamun ensimmäinen ei ole mikään kovin hellä rakkaudenosoitus ja siksi joskus tuntuu, että kanat jäävät orrelle väittelemään siitä, kuka menee ensimmäisenä...

Myllyn kanoilla on täysrehua koko ajan saatavilla, joten varsinaisesti aamuruokaa eivät odota. Kuitenkin usein aamuisin heille annetaan ns. virikeruokaa eli vaikkapa kokonainen kaali tai porkkanoita taikka kuivahtanutta leipää, joita on kiva nokkia. Eniten aamuisin odotellaan ehkä sitä, että pääsee ulos, varsinkin näin lumettomaan aikaan. Ossin on oltava reipas ja rohkea kukko ja rynnättävä ulos tarkistamaan turvallisuus ensimmäisenä. Aina tosin ei ehdi joukon kärkeen, kun nuo Ossin rouvatkin ovat aika reippaita ja rohkeita.

Ihmisten aamutöihin kanojen osalta kuuluu vesiastioiden puhdistus ja raikkaan veden lisääminen, täysrehun täydentäminen, tarvittaessa uuden turpeen lisääminen kanalan pehkuun ja kylpyastiaan. Lisäksi tarpeen mukaan harjataan munintapesät puhtaaksi ja vaihdetaan niihin puhtaat heinät pehmusteeksi.

Kanojen aamutöihin kuuluu lähinnä ulkotarhan tarkistus hyvien herkkujen varalta, syöminen ja juominen. Tietenkin ensimmäiset alkavat jo suunnitella munintaakin. Mikäli munintapesät on puhdistettu ja uudet heinät vaihdettu, on Ossin tehtävä tarkastaa ja hyväksi havaita ne ennen kuin niihin menee kukaan munimaan. Joskus näyttää kieltämättä hassulta, kun munintapesästä tuleekin kukko eikä kana kun Ossi on ollut pesätarkastuksella. Osa kanoista munii jo aamulla, osa aika myöhäänkin iltapäivällä. Ensimmäisenä pesään kömpii useimmiten Inkku, kun taas Tuutikki saattaa pyöräyttää munansa vasta neljän-viiden aikaan iltapäivällä. Lisää kananmunan ihmeellisyyksistä voit lukea blogitekstistä Asiaa munasta.

Välipalaa ja kylpylävisiittejä

Päivän mittaan syödään ja kuopsutellaan sekä tarkkaillaan vähän välillä myös ihmisten touhuja. Vai onko toisinpäin, tarkkailevatko ne ihmiset kuitenkin kanojen touhuja? Itse voisin katsella näiden touhukkaiden siipiveikkojen puuhia vaikka kuinka kauan. Kanathan eivät juuri pysähdy päivän aikana, vaan ovat jatkuvasti touhukkaita. Erityisesti monien ihan pienimpien asiakkaidemme lemppareita ovat kanat, jokin niiden puuhastelussa on niin lumoavaa!

Sulkapeitteestä on myös pidettävä huoli. Tämän kanat hoitavat kaivautumalla sisällä pehkuun tai kylpyastiaan ja heittelemällä itsensä päälle turvetta tai hiekkaa. Sen jälkeen vähän aikaa ravistellaan ja suitaan. Kylläpä taas on sulkapeite puhtaana!

Helmi kylvyssä
Helmi kylvyssä

Sen lisäksi, että Ossi joutuu aina ensimmäisenä menemään joka paikkaan ja olemaan urhea ja vahtimaan petojen varalta, se jakaa herkkupalat aina ensin kanoille ja sitten itse syö viimeisenä. Hän myös kovasti antaa ohjeita samalla, vissiinkin ilmoittaa kenen vuoro ottaa ettei tule akoille riitaa :D

Alla olevassa videossa on kanatarhaan heitetty ihan muutamia kevään ensimmäisiä vihreitä. Eikö olekin Ossi kohtelias? 

Jos hoitajat (palvelijat) eivät ymmärrä tarjota herkkuvälipaloja, voi yrittää itse kuopsutella ulkotarhassa niin ahkerasti, että löytää vaikka oikein mehukkaan madon.

Ulkotouhuja
Ulkotouhuja

Iltatoimet ja yöpuulle

Kun päivän touhut on touhuttu, on aika tulla sisälle yöksi. Valoisina kesäiltoina ei aina huvittaisi tulla, mutta ihmisten mielestä näin on kuitenkin turvallisempaa. Kovin kauaa ei kuitenkaan yleensä tarvitse kanalassa huudella, kun kaikki tulevat kiltisti sisään. Liekö johtuu siitä, että tietävät tarjolla olevan jotain herkullista iltapalaa?

Hetken aikaa nokitaan iltapalaa ja ehkä joku vielä vähän kylpeekin. Mutta sitten Ossi alkaa kurnuttamaan siihen malliin, että on aika kavuta orrelle. Uusimme talvella orret kanalaan ja ne ovat hiemat erilaiset kuin ennen. Vanhoista orsista jäi yksi pieni puolivahingossa seinälle nykyisten munintapesien yläpuolelle. Jostain syystä Tuutikki on ottanut tuon pikkuorren omakseen ja nukkuu siellä useimmiten yksin ihan tyytyväisenä. Toistenkin viereen mahtuisi kyllä, mutta ehkäpä samat naamat ovat alkaneet kyllästyttämään? Joinakin iltoina Tuutikki saa seuraa Inkusta.

Tuutikki ja Inkku pikkuorrella
Tuutikki ja Inkku pikkuorrella

Pidemmällä orrella myös Ossi, Marjatta, Siiri ja Lyyti ovat asettautuneena yöpuulle. Mutta hetkinen...meillähän on kuusi kanaa! Ossin kanssa orrella on kolme ja pikkuorrella kaksi, eikös se olekin yhteensä vain viisi? Kuka puuttuu? Helmi! Tätä hetken kanalassa pohdin ja hölmönä katselin ympärilleni. Kunnes hoksasin, missä Helmi luuraa. Katsopas uudestaan yllä olevaa kuvaa Tuutikista ja Inkusta. Löydätkö kuvasta myös Helmin? 😊 

Sitten valot sammuvat yöksi ja kanat hiljenevät levolle. Aamulla taas uudet touhut!


Kanamaisin terveisin,

Katri