Pesästä purkkiin: Miten hunajaa "tehdään"?

22.07.2020

Mitä hunajalle tehdään pesästä ottamisen jälkeen? Mitä hunaja sisältää ja lisätäänkö hunajaan jotakin ennen purkittamista? Kuinka paljon hunajaa yksi mehiläispesä tuottaa? Uuden hunajasadon kunniaksi tässä blogikirjoituksessa kerron pääpiirteissään miten tuo ihana herkku saadaan pesästä purkkiin.

Myllyn hunajaa purkeissa
Myllyn hunajaa purkeissa

Sadonkorjuu ja hunajan linkous

Hunaja syntyy mehiläispesässä kun mehiläiset prosessoivat meden rauhasissaan tuottamiensa entsyymien avulla hedelmä- ja rypälesokeriksi. Mehiläiset myös haihduttavat hunajasta liian veden pois, jotta se ei ala käymään. Kun hunaja on valmista, mehiläiset peittävät kennoston vahakannella. Vaha suojaa hunajaa mm. ilmankosteudelta.

Kesän keleistä, pesän vahvuudesta ja sijainnista ym. riippuen hunajaa saadaan yhdestä pesästä noin 20-80 kg. Onnistunut sato vaatii työtä paitsi mehiläisiltä, myös tarhaajan on hoidettava mehiläisiään huolellisesti koko kevät- ja kesäkauden ja huolehdittava onnistuneen talvehtimisen edellytyksistä syksyllä. Mehiläisten hoito on niin mielenkiintoista, että ehkä kirjoittelen siitä joskus lisää!

Mehiläispesä
Mehiläispesä

Sadonkorjuun aikaan täyteen kerätyt hunajalaatikot haetaan pesältä. Meinasi ensimmäisen laatikon kohdalla loppua voimat! Se on vähän korkealla ja kokonaispainoa reippasti yli 20 kg...

Ensimmäisenä vahakansi on poistettava kennoston päältä, jotta hunaja saadaan pois kennoista. Vaha poistetaan kuorimahaarukalla. Kuoritun vahan voi puhdistuksen jälkeen käyttää esimerkiksi mehiläisvahakynttilöiden raaka-aineena.

Vahan kuorinta
Vahan kuorinta

Kuorimisen jälkeen hunaja lingotaan pois kennoista. Hunajalinkoja on monen kokoisia erilaisiin tarpeisiin. Vanhalla Myllyllä käytössä on käsikäyttöinen linko, johon mahtuu kaksi hunajakehää. Toimii muutaman pesän tarpeisiin ihan hyvin. Tosin siihen veivaamiseen pitää asennoitua oikein, vaikkapa lihaskuntoharjoitteina 😄 Linkoa pyöritettäessä hunaja lentää pois kennoista lingon sisälle.

Hunaja lasketaan pois lingosta hanan avulla siivilään. Siivilöinnin tarkoituksena on poistaa hunajasta siihen jääneet vahamurut. Tässä vaiheessa hunaja on periaatteessa valmista nautittavaksi! Hunajaan ei siis lisätä yhtään mitään, vaan se on 100 % sitä itseään. Sääntö-Suomea parjataan joskus, mutta elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä koskevat säännökset ovat lähes poikkeuksetta hyvä juttu: Kuluttajan on kiva tietää, että jos purkissa lukee hunajaa, sitä se myös on. Jos siihen on lisätty jotain, purkissa pitää lukea hunajan sijaan hunajavalmiste.

Valutus lingosta siivilään
Valutus lingosta siivilään

Juoksevaa vai lohkeavaa hunajaa?

Yksinkertainen totuus on se, että kaikki hunaja on juoksevaa pesästä otettaessa ja kaikki hunaja kiteytyy ennemmin tai myöhemmin. Se, kuinka nopeasti hunaja kiteytyy, riippuu enimmäkseen siitä mistä kasveista mesi on kerätty sekä säilytyslämpötilasta.

Hunajaa voidaan ennen pakkaamista käsitellä siten, että sen kiderakenne muotoutuu pehmeäksi eikä se kovetu kokonaan. Tähän on ammattitaitoisempia ja varmempiakin konsteja, mutta Myllyn hunajan kohdalla käsittely on noin viikon säilytys viileässä ja sen aikana vaivaaminen pari kertaa päivässä. Kiteytyminen alkaa viileässä nopeammin ja vaivaamalla kiderakenteita pyritään rikkomaan niin, että isoja kiteytymiä ei muodostuisi.

Tiesitkö, että juoksevan hunajan voi myös pakastaa, jos sen ei halua kiteytyvän? Kiteytyneen hunajan saa myös takaisin juoksevaksi lämmittämällä sitä varovasti kädenlämpöisessä vesihauteessa.

Pakkaaminen

Purkkien pesemisen jälkeen ei muuta kuin purkittamaan! Meillä Vanhalla Myllyllä pyritään paitsi itse tuotteen laadukkuuteen, myös ulkonäön miellyttävyyteen (mikä on tietenkin katsojan silmässä...). Siksipä meillä on itse suunnitellut ja painatetut etiketit ja hunaja pakataan myyntiä varten lasipurkkeihin.

Etikettien kiinnitystä vaille valmista
Etikettien kiinnitystä vaille valmista

Hunajan parasta ennen päivämäärä on kahden vuoden kuluttua. Oikein säilytettynä se on toki käyttökelpoista senkin jälkeen. Tärkeintä on muistaa ottaa hunajaa purkista vain puhtailla välineillä ja pitää hunaja kosteudelta suojattuna eli sulkea kansi tiiviisti aina käytön jälkeen.

Ei ole omalle kohdalle kyllä tullut vielä sitä hunajapurkkia vastaan, jonka kohdalla olisi parasta ennen -päivä tullut vastaan, menee parempiin suihin huomattavasti nopeammin!

Hunajalla makeutettu
Hunajalla makeutettu

Makoisin sadonkorjuuterveisin

Katri 


Aikaisempiin blogikirjoituksiin pääset tästä.