Virkeä kani eli neljän kohdan lista kanin virikkeistä

02.04.2020

Tällä hetkellä varmaankin "kuuluisi" kirjoittaa koronaviruksen vaikutuksista yritystoimintaan, mutta minäpäs olen erilainen ja kirjoitankin jostain paljon positiivisemmasta! Aiheena nimittäin tällä kertaa virikkeiden järjestäminen kaneille 😊 

Maltti-pupu
Maltti-pupu

Paitsi eläinten perushyvinvoinnin, myös sen ekstran, jota useimmat haluavat rakkaalle lemmikilleen tarjota, perusta on eläimen lajityypillinen käyttäytyminen. Virikkeiden miettimisessä kannattaakin eläinlajista riippumatta lähteä siitä, että pohtii mitä eläin luonnonvaraisena tekisi. Tähän liittyen tiesitkö muuten, että kesykani ei ole varsinaisesti oma lajinsa? Laji on Oryctolagus cuniculus ja siihen kuuluu niin villikaniini kuin sen kesyt muodot eri rotuineen.

Useiden eläinten kohdalla virikkeet liittyvät tavalla tai toisella ruokaan, koska luonnossa ruokaa ei tule kukaan valmiiksi kuppiin laittamaan. Myös oman lemmikin yksilölliset kiinnostuksen kohteet oppii kyllä tuntemaan ajan kanssa: kaikki eivät kiinnostu yhtä paljon samoista asioista ja kokeilemalla löytää omalle lemmikilleen sopivat virikkeet.

Listaan seuraavaksi neljä ajatusta kanin virikkeistämiseen. Neljän kohdan lista pohjautuu paitsi laajasti eri lähteistä saatavilla olevaan tietoon, myös hyvin vahvasti meidän pupujen Maltin ja Valtin kokemuksiin.

1. Oikeanlainen perusruokavalio (lue: heinää ja vettä)

Kanin ruokavalion peruspilari on laadukas heinä. Kanilla tulee olla heinää aina saatavilla ja sen tulee kattaa vähintään 80 % kanin ruokavaliosta. Heiniäkin on erilaisia ja erilaiset seokset maistuvat eri kaneille. Kokeilemalla löydät sen heinän, mikä tulee juuri teillä parhaiten syödyksi. Heinän tulee olla kortista ja pölyämätöntä, pussinpohjaheinäsilpulla ei oikein tee mitään. Kunnon kortinen heinä pitää sekä kanin hampaat että ruuansulatuksen kunnossa.

Heinänsyönti itsessään on luontaista virikettä kanille, koska se syö lähes koko ajan. Kortinen heinä pitää pureskella oikein huolella ja mikäs sen mukavampaa ajanvietettä kanin mielestä! Ja koska kani syö niin paljon heinää, sitä on helppo käyttää myös muulla tavoin virikkeistämiseen. Heinän voi esimerkiksi tarjoilla useammista ruokintapaikoista tai laittaa heinää vaikkapa pahvisten rullien sisään, josta kani joutuu hieman nyhtämään sitä. (Pahvin kanssa on aina tarkkailtava, että kani ei syö sitä!) Toisaalta heinät voi tarjoilla myös tosi isoista kasoista, jolloin kanista on mukava penkoa niitä. Tällöin on kuitenkin varauduttava siihen, että heinää on ympäriinsä ja että osa niistä pissataan pilalle.

Valtti kaivaa heinää
Valtti kaivaa heinää

Vesi puolestaan ei ole virike. Sitä ei tule tarjoilla ainoastaan vesipullosta, josta kani joutuu sitä tippa kerrallaan lipomaan ja tällöin juo ehkä liian vähän. Raikasta vettä tulee olla aina saatavilla reilusti ja mielellään kupista. Kani muuten juo aika huimia määriä kokoonsa nähden, saman verran kuin pienehkö koira!

Kaveruksilla on reilunkokoinen vesiastia!
Kaveruksilla on reilunkokoinen vesiastia!

2. Muut suuhunpantavat eli tee-se-itse -virikkeitä kanille herkkupalojen avulla

Heinän lisäksi kanille voi antaa monipuolisesti (vihreitä) vihanneksia, yrttejä ja kanipellettiä sekä erilaisia oksia järsittäväksi. Tähän väliin huomautus, että pelletillä en tarkoita marketeissa myytäviä jyrsijöiden siemenseoksia, vaikka pussin kyljessä olisi kanin kuva. Kani ei ole jyrsijä eivätkä nuo seokset sovellu kanin ruokavalioon. Kanin ruokavalioon ei kuulu myöskään mikään eläinperäinen, mikä on hyvä tarkistaa myös varsinaisesti kaneille markkinoitavien tuotteiden tuoteselosteesta.

Erilaiset oksat ovat sellaisenaan mukavaa järsittävää ja tarjoavat ajanvietettä kanille. Tuoreruuilla ja pelleteillä on myös todella mukava vähän aktivoida kania! Lemmikkitarvikeliikkeissä myydään monenmoisia aktivointileluja kaneille. Useimpien perusideana on se, että niihin tavalla tai toisella piilotetaan herkkupaloja ja kani joutuu käyttämään älynystyröitään ja nenäänsä saadakseen herkut suuhunsa. Lelut voivat olla erilaisia palloja, alypelejä, mattoja, renkaita jne. Meidän kaneillamme on käytössään koirien aktivointipallo, johon laitetaan ruokapalat sisälle ja pyöritettäessä niitä tipahtelee ulos. Maltti ja Valtti antavat viisi tähteä!

Aktivointipallo on 5/5!
Aktivointipallo on 5/5!

Mikäli et halua tai sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää rahaa aktivointileluihin, ruualla voi aktivoida myös ihan ilmaiseksi. Yksinkertaisimmillaan voit laittaa pellettejä sinne tänne kanin löydettäväksi sen sijaan, että tarjoaisit ne ruokakupista. Näin kani joutuu etsiskelemään ruokaansa ja käyttämään hajuaistiaan. Näinhän homma toimii luonnossakin! Jos olet valmis heinäsotkuun, voit laittaa pelletit myös heinäkasaan esiin kaiveltavaksi. Myös tähän tarkoitukseen ovat esimerkiksi talouspaperirullat hyviä, mutta tarkkaile taas ettei pahvia popsita parempiin suihin! Herkut voi yksinkertaisesti tunkea rullan sisään ja painaa päät kiinni tai rullaan voi leikata pieniä reikiä, joista herkkuja saa pupellettua kunhan vähän jaksaa niitä nyhtää ulos. Tuoreruuat voi vaikka ripustaa roikkumaan niin, että jänö joutuu hieman kurkottelemaan saadakseen herkut haltuunsa.

Haapa on päässyt kuoristaan
Haapa on päässyt kuoristaan

Ruualla aktivoinnissa onkin vain mielikuvitus rajana! Älä kuitenkaan innostu liikaa, jottei herkkumäärä kasva suhteettoman isoksi ja vie mahasta turhaan tilaa heinältä. Muista tarkkailla, että kani syö noin itsensä kokoisen kasan heinää päivittäin. 

3. Liikkuva pupu ei sammaloidu

Ihan ensi alkuun tiukka sananen kanin elintilasta: kani ei ole häkkieläin! Sekä kanin henkinen että fyysinen hyvinvointi ovat vakavasti vaakalaudalla, mikäli se joutuu elämään elämänsä häkissä. Kani tarvitsee tilaa liikkua ja toteuttaa itseään mahdollisimman luontaisella tavalla. Edellä mainitut ruuanetsimisaktiviteetit ovat hyviä tähän tarkoitukseen eikä niitä tietenkään voi tehdä häkissä. Häkki voi olla kanin turvapaikka, nukkumapaikka ja/tai vessalaatikko, mutta kanin tulee voida liikkua se ulkopuolellakin.

Luonnossa jäniseläimet kaivavat tunneleita ja tämä on myös lemmikin aktivoinnissa hyvä pitää mielessä. Mikäli kanilla on mahdollisuus ulkotarhaan, toteutuu sen kaiveluinto siellä. Ulkotarhoissa on kuitenkin hyvä muistaa, että se tulee olla myös altapäin kanin kestävä, jotta töpöhäntä ei kaiva tunnelia vapauteen. Maltin ja Valtin ulkotarhassa tämä on toteutettu niin, että maata kaivettiin vajaan metrin verran pois, pohja verkotettiin ja maa-aines lapioitiin takaisin verkon päälle. Mikäli mahdollisuutta ulkotarhaan ei ole, kaivuupaikan voi tehdä esimerkiksi täyttämällä ison laatikon hiekalla.

Myös erilaiset tunnelit ovat kanien mieleen. Tällaisiakin myydään lemmikkitarvikeliikkeissä valmiina monenlaisista materiaaleista valmistettuna, mutta sellaisen voi tehdä myös itse. Tunnelista käy vaikkapa sopivanmuotoinen pahvilaatikko, johon leikataan kulkuaukot kahdelle puolelle. Toinen idea tähän on taivuttaa kompostikehikkoa kaareksi ja asettaa päälle viltti, pyyhe tai muu kangas. Yhdistelemällä kehikkoja saat niin pitkän tunnelin kuin haluat! Viitseliäs voi rakentaa tunnelin myös puutavarasta. Meidän harjoittelija teki näppärästi Maltille ja Valtille tunnelin pujottelemalla taivutettuun kompostikehikkoon ohuita pajunoksia.

Risutunneli, iloloikka ja linssilude
Risutunneli, iloloikka ja linssilude

Kanille on hyvä olla myös erilaisia tasoja, joiden päälle pääsee loikkimaan ja maailmaa katselemaan. Sisällä asunnossa vapaana olevat kanit tietävät, että parhaat paikat tähän ovat sohvat ja omistajan sänky :D Talli- ja ulkokanit, kuten meidän Maltti ja Valtti, tarvitsevat tähän muita ratkaisuja. Meillä on käytetty tasoina esimerkiksi isoja puupölkkyjä, kevytrakenteisia itse nikkaroituja koppeja sekä vanhoja penkkejä ja tuoleja. Kaikenlaisten koppien ja muiden kanssa pitääkin olla tarkkana, että ne varmasti kestävät kanin painon eikä kani saa niitä kaatumaan päälleen. Niiden päälle nimittäin ihan takuuvarmasti hypitään!

Pieni pölkky vai iso pylly?
Pieni pölkky vai iso pylly?

4. Kaverin kanssa on kivaa!

Kanit eivät ole varsinaisesti laumaeläimiä, mutta ne elävät luonnossa yhdyskunnissa. Siitä, tarvitseeko kani aivan välttämättä toisen kanin kaverikseen, on saatavilla hieman ristiriitaista tietoa.

Kani tarvitsee lajitovereidensa seurassakin omaa tilaa eli mahdollisuuden vetäytyä rauhaan. Kani on kuitenkin hyvin sosiaalinen eläin eikä viihdy yksin. Useimpien ihmisten elämäntilanteissa tämä lienee tarkoittaa sitä, että kanilla olisi todella suotavaa olla kaveri, koska ihmiset eivät sille voi pitää seuraa koko aikaa. Eikä meidän ihmisten seura toki ihan vastaa lajitoverin seuraa... Monet kanit elävät kuitenkin tyytyväisinä myös esimerkiksi kissojen tai koirien kavereina. Jos kanilla ei ole eläinystävää, tulee sen virikkeisiin kiinnittää erityistä huomiota.

Kaverukset
Kaverukset

Kanin virikkeistämisessä pääsee siis jo hyvin pitkälle, kun miettii luonnonvaraisten jäniseläinten touhuja, käyttää ruokaa aktivointiin ja huolehtii, että kanilla on riittävästi tilaa ja turvallinen ympäristö!

Loppuun vielä pieni mainos: Jos et ole löytänyt laadukasta heinää kaneillesi tai sinulla ei ole omaa metsää mistä hakea jyrsittävää, ole ihmeessä yhteydessä! Meiltä saa Maltin ja Valtin suosittelemaa heinää paperisäkkiin pakattuna sekä ihania jyrsintäoksia pienissä nipuissa ja sopivan mittaisina. 

Muistetaanpa virikkeistää myös itseämme tänä erikoisena aikana! Vallitsevista olosuhteista huolimatta mukavaa alkukevättä toivotellen, 

Katri

Heinää kanille paperisäkissä
Heinää kanille paperisäkissä

Aikaisemmat blogikirjoitukset löydät täältä.