TILAN HISTORIAA

Isolahden mylly valmistui vuonna 1888. Aikanaan Rannankylällä ahkeruudestaan tunnettu Ville Lindqvist uudisti myllyn 1920: laittoi turbiinin ja kolme kiviparia, sirkkelisahan, höyläkoneen ja pärehöylän. Kaikki nämä ja jopa puimakone kävi vesivoimalla. Myllyn Villenä tunnettu puuhamies teki töitä poikiensa kanssa. Keväisin sahattiin tukeista lautatarpeita talonrakennukseen kymmeniin taloihin. Kesällä tehtiin ovia ja ikkunoita ja talvella jauhettiin viljaa. Pihapiirissä on myllyn lisäksi paja, jossa aikanaan raudoitettiin rekiä ja kärryjä.

Villen myllyllä oli jopa sähkövalo 20 vuotta aikaisemmin kuin muualla Rannankylässä!

Myllyn Villen ammattitaidolla rakentaa asuintaloa on arvostettu ja siitä on pidetty hyvää huolta. Siksi tämä 1922 valmistunut talo on edelleen ryhdikäs ja hyväkuntoinen huokuen vanhanajan tunnelmaa.

Tila siirtyi minun - Katrin - omistukseeni loppuvuodesta 2018. Työura julkishallinnossa vaihtui näin keski-iän kynnyksellä luonnonläheisempään ja käytännöllisempään tekemiseen, kun tein ison päätöksen ryhtyä kotieläinpihayrittäjäksi. Olen todella ylpeä kun saan vuorostani pitää huolta tästä ihastuttavasta tilasta ja haluan jakaa Myllytilan myös asiakkaideni kanssa! Kotieläinpihan asiakkaat pääsevätkin tutustumaan eläinten lisäksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen pihapiiriin.

Toivottavasti tavataan pian!

Katri


Lähteet:

  • Keski-Suomen liitto: Keski-Suomen maakuntakaava, maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt Keski-Suomessa.
  • Viljo Mehtola 1961: Myllyn Ville oli Rannankylän tekomiehiä. Artikkeli.